Medicinsko-biokemijski laboratorij Ljubica ŠkoF

 • Dan prije uzimanja krvi potrebno je izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost, uzeti uobičajene obroke hrane, ne premasne.
 • Poslije 22 sata uvečer, dan prije odlaska u laboratorij, ne treba ništa jesti, piti alkohol ili pušiti.
 • Najveće promjene nastale unosom hrane su u vrijednosti glukoze, željeza, lipida i alkalne fosfataze, bolesnici trebaju biti upoznati od strane liječnike primarne zdravstvene zaštite s uputama za pripremu bolesnika za određivanje određenih pretraga no one se nalaze i na mrežnoj stranici laboratorija.
 • Pri mjerenju koncentracije mokraćne kiseline, zahtjev je da bolesnik 3 dana prije uzimanja krvi ne unosi obroke bogate purinima i da 2 dana izbjegava unos lijekova i alkohola.
 • Ako se zna da neka farmakološki aktivna tvar (lijekovi, alkohol, kofein, nikotin, sredstva ovisnosti, oralni kontraceptivi) značajno utječe na koncentraciju analita koji se mjeri, treba je, ako je moguće, izbjegavati najmanje 2 dana prije uzimanja krvi.
 • U pravilu krv od bolesnika treba uzeti ujutro između 7 i 9 sati, dok je bolesnik odmoren i prije nego što je podvrgnut terapijskim i dijagnostičkim postupcima.
 • Važna je činjenica da se referentne vrijednosti dobivaju iz uzoraka krvi uzetih ujutro.

Priprema bolesnika kod određivanja okultnog krvarenja u stolici Gvajak-ovom metodom (test-kartoni)

Tri dana (najmanje 48 sati) prije izvođenja testa, bolesnik se mora pridržavati sljedeće dijete. Hrana koja se smije jesti:

 • dobro kuhana svinjetina, piletina, riba,
 • svo kuhano voće i povrće,
 • vlaknasta hrana.

Hrana i lijekovi koji se ne smiju uzimati: 

 • crveno meso (govedina, janjetina, iznutrice, krvavice),
 • bilo koje sirovo voće i povrće,
 • vitamin C (više od 250 mg),
 • aspirini i drugi ne steroidni protuupalni lijekovi (7 dana prije i za vrijeme izvođenja testa). 

Test se ne smije provoditi kod:

 • menstruacije i proljeva.

Priprema test-kartona za izvođenje testa:

Na test-kartonu se nalaze tri prozorčića. Na jedan prozorčić se nanosi tanki sloj stolice uzet sa štapićem s jednog mjesta, a na drugi prozorčić nanositi tanki sloj stolice uzet s drugim štapićem s drugog mjesta stolice i na treći prozorčić nanositi tanki sloj stolice s trećim čistim štapićem. Tako priređen test-karton zatvoriti perforiranim poklopcem i dostaviti u laboratorij radnim danom od 7-9 sati. Do tada test-karton  čuvati na sobnoj temperaturi, zaštićen od svjetla i izvora topline. Uzimanje uzoraka stolice na odgovarajući test-karton potrebno je učiniti u tri uzastopne stolice. Test-kartone označiti s vanjske strane brojevima 1,2 i 3, koji su oznaka redoslijeda stolica kako su uzorkovane.

Priprema uzoraka stolica za imunokemijski test

Kod određivanja okultnog krvarenja u stolici imunokemijskim testom nije potrebna priprema.

Stolice se trebaju skupljati u odgovarajuće standardizirane posudice za jednokratnu uporabu sa zatvaračem. Uzorke stolice skupljati uzastopno i označiti posudice s brojevima 1,2 i 3 koji su oznaka redoslijeda stolica kako su uzorkovane. Uzorke stolice čuvati na hladnom. Dostaviti u laboratorij radnim danom od 7-14 sati na prijem MBL-a.

Priprema bolesnika:

 1. 24-48 sati prije uzimanja krvi ne smiju se uzimati energetski napitci i preparati koji mogu utjecati na koncentraciju željeza poput vitamina C, sokova s brusnicom, crnim ribizom.
 1. Ako je bolesnik pod terapijom preparatima željeza ili/i multivitaminskim preparatima obogaćenim željezom, kontrola željeza u serumu izvodi se najmanje: tjedan do 10 dana nakon peroralnog uzimanja željeza, tri dana nakon intravenoznih preparata ili mjesec dana nakon intramuskularnog davanja željeza.
 1. Koncentracije željeza u serumu su povećane kod primjene acetilsalicilne kiseline, kloramfenikola, oralnih kontraceptiva, multivitamina i kemoterapijskih agenasa, posebno cisplatine i metotreksata .
 1. Krv od pacijenta uzeti u ujutro između 7 i 9 sati (standardizirano vrijeme) jer željezo ima značajnu dnevnu varijaciju ( i do 70 %).
 1. Koncentracija željeza u krvi ne bi se trebala određivati za vrijeme akutne infekcije zato što može doći do lažno sniženih rezultata kojima je uzorak promjena metabolizma željeza u tom stanju. Također koncentraciju željeza ne bi trebalo određivati unutar 4 dana od primanja transfuzije krvi.
 1. Dva tjedna prije uzimanja uzorka krvi:
  • Uobičajeno se hraniti
  • Izbjegavati promjene u tjelesnoj težini.
 2. 48 sati prije uzimanja uzorka krvi:
  • izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost
  • ne uzimati alkohol.
 3. 24 sata prije uzimanja uzorka krvi:
  • uzimati uobičajene obroke hrane, ali ne premasne.
 4. 12 sati prije uzimanja uzorka krvi:
  • poslije 19 sati dan prije odlaska u laboratorij ne uzimati hranu, ne piti alkohol niti kavu, te ne pušiti.

Određivanje ukupnog kolesterola ne bi se trebalo provoditi prije nego što prođe 8 tjedana od:

– akutnog infarkta miokarda,

– kirurške operacije, traume,

– sekundarne bolesti s promjenama u metabolizmu lipida,

– akutne bakterijske ili virusne infekcije.

U dogovoru s liječnikom, 48 sati prije uzorkovanja ne uzimati lijekove koji utječu na koncentraciju lipida (antihipertenzivi, estrogeni, progestini, tiroidni hormoni).

Priprema bolesnika:

 • 3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića.
 • Večer prije izvođenja testa, od 23 sata , zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu. 
 • 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla).
 • Ujutro, na dan izvođenja testa, zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje.
 • Javite se u laboratorij natašte, u dodijeljenom Vam jutarnjem terminu.
 • Izvadit će Vam se uzorak krvi natašte.
 • Polako, u malim gutljajima, popit ćete čašu glukoze otopljene u vodi. 
 • Točno 120 minuta nakon što ste popili glukozu, javite se u laboratorij na drugo od opterećenja glukozom.
 • Tijekom izvođenja testa zabranjena je fizička aktivnost, konzumacija hrane i pića, i pušenje. Mirno sjedite u čekaonici i pazite na točno vrijeme javljanja u laboratorij. 
 • Nakon trećeg vađenja krvi (120 minuta) dozvoljena je konzumacija hrane i pića.

Pripreme trudnica za provođenje testa oralne podnošljivosti glukoze:

Za točnost nalaza iznimno je važno pridržavati se navedenih uputa. Test traje dva sata, tijekom kojih se tri puta vadi krv.

 

 1. 3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića.
 2. 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla).
 3. Večer prije izvođenja testa, od 23 sata nadalje, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu.
 4. Ujutro, na dan izvođenja testa, zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje.
 5. Javite se u laboratorij natašte, u jutarnjem terminu. Uzeti će Vam se uzorak krvi natašte.
 6. U malim gutljajima, popit ćete čašu glukoze otopljene u vodi.
 7. Točno 60 i 120 minuta nakon što ste popili glukozu, javite se u laboratorij na drugo i treće uzimanje krvi.
 8. Tijekom izvođenja testa zabranjena je fizička aktivnost, konzumacija hrane i pića i pušenje. Mirno sjedite u čekaonici i pazite na točno vrijeme javljanja u laboratorij.
 9. Nakon trećeg uzimanja krvi (120 minuta) dozvoljena je i preporučena konzumacija hrane i pića.

Nakon vađenja krvi pacijent u ruke dobije plastičnu čašu za jednokratnu upotrebu označenu barkod naljepnicom i jedinstvenim laboratorijskim brojem koju pacijenti pošto izmokre ostavljaju na radilištu za analizu mokraće koje se nalazi odmah uz WC.  

Upute za uzimanje uzorka mokraće:

 

 1. Uzorak izbora je srednji mlaz prve jutarnje mokraće nakon noćnog sna, toalete vanjskog spolovila, prije doručka i drugih aktivnosti, pri čemu vrijeme od posljednjeg pražnjenja mjehura treba biti najmanje 4, a najviše 8 sati.

 

 1. Analizu se ne preporučuje raditi kod žena neposredno prije, za vrijeme i neposredno nakon menstruacije kao ni kod žena koje imaju vidljiv vaginalni iscjedak.

 

 1. Uzorak mokraće treba skupljati u čistu posudu sa širokim grlom koja je po mogućnosti za jednokratnu upotrebu.

 

 1. Ako se uzorak prenosi do mjesta obrade, posuda mora biti zatvorena.

 

 1. Pregled uzorka mokraće treba učiniti unutar 2 sata (najkasnije 4 sata) po uzimanju uzorka. U laboratoriju se uzorkuje mokraća u sanitarnom čvoru za pacijente u plastične čaše za jednokratnu upotrebu, koju pacijenti pošto izmokre uzorak ostavljaju na za to predviđeno mjesto.

 

 1. Uzorci mokraće pacijenta koji se zaprimaju u liječničkim ordinacijama dostavljaju se također u plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu u najkraćem mogućem roku (najdulje pola sata), sa jasno naznačenim imenom i prezimenom pacijenta, te ambulantom iz koje dolazi.